Houtgestookte open haard & Gasgestookte open haard

 

Een houtgestookte open haard is sfeervol en geeft  een bijzonder gezellige warmte. Ook het geluid en de heerlijke geur van een knapperend haardvuur zijn onweerstaanbaar. Open haarden worden daarom vaak als gezellig ervaren. Met name op een koude winterdag of een donkere avond is een haardvuur warm en knus.

 

Er zijn standaard open haarden, maar het plaatsen van een open haard kan ook maatwerk zijn. Dit heeft als voordeel dat de haard helemaal aan uw wensen kan worden aangepast. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een moderne open haard of juist een klassiek model. De open haard wordt daarmee één geheel met uw interieur en woning. Het is ook mogelijk de open haard te voorzien van een gasblok, het zogenaamde open gasvuur.

 

Houtgestookte open haard

 

Een houtgestookte open haard heeft een laag rendement (10 tot 15 procent) doordat een groot deel van de warmte (85 tot 90 procent) via het rookkanaal verdwijnt. Door het open vuur gebruikt de open haard veel lucht en is de temperatuur laag, waardoor er geen schone verbranding is. Door het lage rendement van een open haard kan deze niet dienen als hoofdverwarming en is de houtgestookte open haard vooral een sfeermaker en bijverwarming. Ten slotte is bij een houtgestookte open haard veiligheid heel belangrijk. Je moet namelijk zelf een vuur stoken en dit in de gaten houden. Ook kunnen er vonken uit het vuur komen, wat voorkomen kan worden met een vonkenscherm of haardscherm. Tevens is het belangrijk om de schoorsteen regelmatig te laten vegen door een schoorsteenveger. Vuil in de schoorsteen kan namelijk in brand vliegen. Om zo’n schoorsteenbrand te voorkomen, wordt aangeraden elk jaar de schoorsteen te laten vegen.

 

Gasgestookte open haard

 

Een open gashaard heeft ook een laag rendement (10 tot 15 procent) doordat een groot deel van de warmte (85 tot 90 procent) via het rookkanaal verdwijnt. De open gashaard is niets anders als een open haard met een gasblok. Ideaal voor mensen die geen zin hebben om fikkie te stoken of met hout te slepen en gaan voor gemak. Met één druk op de knop heeft u een gezellig vuurtje. De keramische houtblokken zijn in diverse soorten verkrijgbaar en zijn bijna niet meer van echt hout te onderscheiden. Wij plaatsen natuurlijk ook gasblokken in bestaande houtgestookte open haarden.

Haard&zo 

De vuurmakers van de

regio Leiden

 

VÓÓR

Haard&zo

De vuurmakers van de

regio Leiden